Hyvä työntekijäkokemus ja asiakaskokemus eivät synny sattumalta – ne rakentuvat samoista perusasioista: selkeästä suunnasta, sujuvasta yhteistyöstä ja arvostavasta johtamisesta. Kun työntekijät kokevat työnsä merkitykselliseksi ja saavat tukea tavoitteidensa saavuttamiseen, he ovat motivoituneempia ja sitoutuneempia, mikä näkyy arjessa parempana työn laatuna, vahvempana asiakaskokemuksena ja lopulta myös parempana kannattavuutena. Kestävän kasvun nykytilatutkimus osoittaa, että yritykset, jotka panostavat henkilöstön hyvinvointiin, selkeään strategiaan ja jatkuvaan kehittämiseen, erottuvat myös asiakaskokemuksen laadussa.
Mutta mistä hyvä työntekijä- ja asiakaskokemus konkreettisesti rakentuvat? Tässä blogissa tarkastelen, mitä voimme oppia yrityksiltä, jotka yhdistävät henkilöstön hyvinvoinnin, asiakaskeskeisyyden ja kestävän kasvun.
Työntekijäkokemuksen menestyksen avaimet
Työntekijäkokemuksen kulmakivet vuonna 2025 pohjautuvat kolmeen keskeiseen osa-alueeseen: työntekijäkokemuksen tahtotila ja tavoitteet, sisäinen viestintä sekä työn merkityksellisyys ja vaikutusmahdollisuudet. Nämä osa-alueet olivat sellaisia, jotka toisaalta nousivat esiin työntekijäkokemuksen kehittämisen painopisteissä ja jotka erottivat parhaiten menestyneitä työnantajia muista.
Työntekijäkokemuksen johtaminen alkaa nykytilan tunnistamisesta ja tahtotilan määrittämisestä. Jos työntekijäkokemuksen tahtotilana on esimerkiksi vahvistaa palautekulttuuria, tulisi tätä tavoitetta johtaa systemaattisesti organisaation eri tasoilla. Tavoitellun kulttuurin johtaminen puolestaan vaatii tuekseen selkeää sisäistä viestintää, joka tukee strategian juurtumista ja päivittäisten tavoitteiden saavuttamista.
Sisäinen viestintä on keskeisessä roolissa organisaation selkeyden ja sitoutumisen kannalta, sillä työntekijät kaipaavat johdolta avoimuutta, suuntaa ja ymmärrystä omasta roolistaan osana kokonaisuutta. Arjen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että jokainen työntekijä tietää, mitä häneltä odotetaan. Selkeä rooli ja tavoitteet ovat keskeisesti yhteydessä työn merkityksellisyyteen ja arvostuksen kokemukseen.
Parempaa asiakaskokemusta rakentamassa
Vuoden 2025 asiakaskokemuksen kulmakivet rakentuvat kolmen teeman ympärille: kaupallisen kokonaisuuden tavoitteet, asiakaspalautteen hyödyntäminen sekä brändin kehittäminen. Nämä osa-alueet olivat sellaisia, jotka toisaalta nousivat esiin asiakaskokokemuksen kehittämisen painopisteissä ja jotka erottivat parhaiten menestyneitä organisaatioita muista.
Kaupallisen kokonaisuuden tavoitteet jäävät usein irrallisiksi, mikä hankaloittaa arjen vaikuttavuuden rakentumista. Menestyvät organisaatiot sen sijaan pystyvät yhdistämään kaupalliset tavoitteet asiakaskokemuksen kehittämiseen, jolloin ne luovat merkityksellisiä asiakaskokemuksia, jotka vievät liiketoimintaa eteenpäin. Tällöin kaupallisen kokonaisuuden johtaminen tukee asiakaskokemuksen kasvua ja kestävää kehitystä, ja organisaation kokonaisstrategia on selkeästi linjassa asiakastarpeiden kanssa.
On itsestäänselvää, että asiakaspalautetta tulisi hyödyntää asiakaskokemuksen kehittämisessä, mutta käytännössä näin ei aina tapahdu. Isoja vaikutuksia voidaan saada jo sillä, että asiakaspalaute analysoidaan huolellisesti ja otetaan osaksi päätöksentekoa sekä arjen toiminnan kehittämistä. Kun asiakaspalautteen hyödyntäminen nivoutuu osaksi organisaation strategiaa, se parantaa asiakaskokemuksen laatua ja luo pohjaa kestävälle kasvulle.
Kaupallisen kokonaisuuden johtamisen ja asiakaspalautteen hyödyntämisen rinnalla brändin systemaattinen kehittäminen tarjoaa tulosten valossa merkittävää vipuvoimaa kestävän kasvun rakentamiseen.
Selkeät tavoitteet ja yhteistyö menestyksen kulmakivinä
Yhteenvetona: onnistunut kestävän kasvun johtaminen arjessa vaatii selkeää strategiaviestintää, henkilöstön hyvinvoinnin ja resurssien tasapainoista johtamista sekä eri toimintojen tiivistä yhteistyötä. Kestävän kasvun resepti on lopulta yksinkertainen. Vaikeaksi se muuttuu siinä vaiheessa, kun sitä pitäisi noudattaa systemaattisesti läpi organisaation ja muuttuvien aikojen.
Ensimmäinen askel on varmistaa, että strategiset tavoitteet ovat ymmärrettäviä ja viestitty kaikilla organisaation tasoilla. Epäselvät kasvutavoitteet heikentävät sitoutumista ja tehokkuutta, joten esihenkilöiden on jatkuvasti avattava strategian merkitystä arjen työssä. Erityisesti selkeät henkilökohtaiset tavoitteet lisäävät työn arvostuksen kokemusta, mikä vahvistaa sekä työntekijöiden motivaatiota että asiakaskokemuksen laatua.
Lisäksi kestävän kasvun johtaminen vaatii tasapainoa taloudellisten tavoitteiden ja henkilöstön hyvinvoinnin välillä. Kasvua ei saavuteta ilman riittäviä resursseja, ja hallittu kasvu edellyttää panostuksia työntekijäkokemukseen sekä osaamisen kehittämiseen. Parhaiten menestyvissä organisaatioissa työntekijöillä on luottamus siihen, että kehitystoimenpiteet etenevät, ja resursseja käytetään vastuullisesti.
Jos haluat kehitystä, älä vaienna kriittisiä kysymyksiä
Jos minun pitäisi kiteyttää yksi tärkein vinkki, se olisi palautteen kuunteleminen ja sen arvostaminen. Kriittiset kysymykset ja niihin vastaaminen vie toimintaa eteenpäin. Kriittisten kysymysten välttäminen tai hiljentäminen voi johtaa välinpitämättömyyteen, joka jarruttaa kehitystä. Muuttuvassa maailmassa menestyminen edellyttää organisaatiolta kykyä reagoida nopeasti muutoksiin, mikä puolestaan vaatii avointa vuoropuhelua, joustavuutta ja yhteistä halua oppia sekä kehittyä yhdessä kohti tulevaisuuden haasteita. Vaikka timantit syntyvät paineessa, niiden arvo muodostuu vasta vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Vanhaa sanontaa mukaillen: yksin voi päästä kohteeseen nopeasti, yhdessä sen voi tehdä isosti ja vaikuttavasti.
Tämä blogi on osa Kestävään kasvuun liittyvää blogisarjaamme. Oheisista linkeistä pääset tutustumaan blogisarjan muihin osiin, antoisia lukuhetkiä kestävän kasvun parissa!
Kestävän kasvun nykytilatutkimuksen pohjalta laaditun maksuttoman tutkimusraportin pääset lataamaan täällä.