B2B-markkinoinnin budjetti –siiloutumisen loppu alkaa budjetoinnista
Budjetointi on monessa B2B-yrityksessä vuosittainen rituaali, joka määrittää markkinoinnin mahdollisuudet ja rajat. Markkinointibudjetti laaditaan...
Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.
Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä!
Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.
Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!
Ota yhteyttä
2 minuutin lukuaika
Seija Storbacka
:
22.05.2025
Budjetointi on monessa B2B-yrityksessä vuosittainen rituaali, joka määrittää markkinoinnin mahdollisuudet ja rajat. Markkinointibudjetti laaditaan yleensä syksyllä, jolloin määritellään seuraavan vuoden tavoitteet ja resurssit. Muitakin budjetoinnin ajankohtia on, riippuen tavallisesti tilikauden vaihtumisesta.
Valitettavan usein markkinoinnin budjetti nähdään vain kulueränä – pakollisena pahana, joka ei suoraan tuo rahaa kassaan, toisin kuin myynnin budjetti, jossa näkyvät selkeät tuottotavoitteet.
Markkinointijohtajan näkökulmasta tämä asettaa mielenkiintoisen haasteen: kuinka perustella budjetti, kun keskustelun lähtökohtana ovat usein kulut, ei investoinnit?
Viimeisen kymmenen vuoden aikana asiakkaiden ostamisen tapa on muuttunut merkittävästi ja se on vaikuttanut myynnin ja markkinoinnin yhteispeliin. On toimittava yhdessä asiakkaan ostopolun varrella, alusta loppuun. Olisiko aika muuttaa ajattelua myös budjetoinnin osalta? Sillä alkaako paljon puhuttu myynnin ja markkinoinnin siiloutuminen itse asiassa jo budjetointivaiheessa?
Kun myynnillä on tuottobudjetti ja markkinoinnilla kulubudjetti, ovat osapuolet jo lähtökohtaisesti aika erilaisissa asemissa. (Aika usein toiselta odotetaan pienempiä lukuja, toisen isompia.) Mutta luoko tämä jako railon tai turhaa hiekkaa rattaisiin aidon yhteistyön ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiselle?
Kuvitellaan mitä tapahtuisi, jos budjetti olisikin ainakin osittain yhteinen. Tällöin markkinointi ei olisi enää kulu vaan investointi myynnin kasvattamiseen. Yhteisessä budjetissa näkyisivät selkeästi ne investoinnit, joilla tavoiteltua myyntiä lähdetään hakemaan, sekä ne tuotot, joita markkinointi ja myynti yhdessä tavoittelevat.
Yhteinen budjetointi tarkoittaisi myös yhteistä vastuuta tuloksista. Molempien osapuolten olisi osallistuttava keskusteluun siitä, mitkä markkinointitoimet tuovat parhaiten myyntiä, missä panostus maksaa itsensä takaisin ja kuinka paljon kasvua voidaan realistisesti tavoitella.
Tavallinen B2B-markkinointibudjetti sisältää yleensä ainakin seuraavat osa-alueet:
Yhteinen budjetointi voisi olla parhaimmillaan erinomainen keino vähentää siiloja ja luoda yhteistä vastuuta. Käytännössä yhteinen budjetti voi kuitenkin herättää kysymyksiä ja uudenlaista ajattelua mitä se organisaatiolta vaatii. Ennen kaikkea se vaatii vahvaa johtamista ja yhteisiä mittareita, joista kaikki ovat samaa mieltä.
Mahdolliset haasteet yhteisessä budjetoinnissa:
Näistä haasteista huolimatta yhteinen budjetointi ainakin harjoituksena kannattaa, sillä sen avulla organisaatio voi aidosti lähteä tavoittelemaan yhteisiä, koko liiketoimintaa hyödyttäviä tuloksia. Yhteinen budjetointi on myös mahdollisuus purkaa siiloja ja luoda aitoa yhteistyötä myynnin ja markkinoinnin välille – jo budjetoinnista alkaen.
Haluatko kuulla lisää siitä, miten rakentuu tuloksellinen myynnin ja markkinoinnin yhteispeli? Katso maksuton webinaarimme: 5 taktiikkaa tuloksellisen myynnin ja markkinoinnin mallin rakentamiseksi
Kirjoittaja: Seija Storbacka
Kirjoittaja on modernin B2B-markkinoinnin ja B2B-myynnin pitkän linjan asiantuntija ja strategi ja toimii Aava & Bangin myyntijohtajana.
Katso kaikki blogikirjoitukset
LinkedInBudjetointi on monessa B2B-yrityksessä vuosittainen rituaali, joka määrittää markkinoinnin mahdollisuudet ja rajat. Markkinointibudjetti laaditaan...
Monien markkinoinnin haasteiden juurisyy löytyy tavoitteista – tai niiden puutteesta. Tavoiteasetanta on kuitenkin avainasemassa markkinoinnin...
Strategiatyö ei ole enää vain ylhäältä alas määriteltyjen tavoitteiden asettamista – tänä päivänä se on elävä prosessi, jossa yritysten täytyy...