Siirry suoraan sisältöön
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Kiva, kun kiinnostuit!

Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.

Jätä tarjouspyyntö

Blogi ja asiantuntijamateriaalit

Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä! 

Aava & Bang

Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.

Ollaanko yhteyksissä?

Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!

Ota yhteyttä

 

2 minuutin lukuaika

Mitä on valmentava johtaminen? Käytännön keinoja tehokkaaseen työskentelyyn

Featured Image

Jos johdat asiantuntijoita tai toimit asiantuntijana, valmentava johtaminen on jotain, mistä olet saattanutkin jo kuulla. Vähintäänkin sen perusteet kannattaa hallita. Vaikka valmentava johtaminen on harvoin ainut johtamistapa, tutkimukset osoittavat sen toimivan erityisen hyvin mm. asiantuntijatyön johtamisessa. Parhaimmillaan se yhdistää yrityksen ja yksilön tavoitteet niin, että ne tukevat toinen toisiaan ja ruokkivat sekä yksilön uramahdollisuuksia että liiketoiminnan menestystä.

Dan Sobac on kiteyttänyt hienosti vuonna 2021 ilmestyneessä kirjassaan valmentavan johtamisen ytimen pyrkimykseen johtaa kunkin yksilön potentiaalia ja johtajuutta. Arjessa valmentava johtaja antaa yksilöille tilaa johtaa omaa työtään ja tehdä valintoja, mutta tukee heitä tarvittaessa. Kun toimimme näin, yksilöiden osaaminen saadaan parhaiten käyttöön ja sitoutuminen työhön kasvaa. Samaan aikaan valmentava johtaja pyrkii vahvistamaan kunkin yksilön kasvua ja kehitystä kohti omia päämääriään ja omaa potentiaaliaan.

Mitkä ovat valmentavan johtajuuden työkaluja?

Asenne on ensimmäinen. Arvostus ja luottamus jokaiseen yksilöön, heidän asiantuntemukseensa ja osaamiseensa työssään, ovat valmentavan johtamisen lähtökohta. Lisäksi valmentava johtaja hallitsee taidon kuunnella ja kuulla sekä käyttää erilaisia työkaluja ja menetelmiä tukeakseen yksilöiden kykyä johtaa omaa työtään ja kehitystään. Kokemukseni perusteella työkaluja on valtavasti, ja tässä blogissa nostan esiin muutamia niistä kiinnostavimpia.

Miten tunnistaa ja auttaa yksilöä tunnistamaan potentiaaliaan?

Palautteen saaminen on yksi tärkeimmistä tavoista oppia tunnistamaan omia vahvuuksia ja potentiaalia. Ihmisillä on harvoin kyky arvioida omaa osaamistaan yhtä realistisesti kuin esihenkilöllä tai työkavereilla. Isojen projektien päättyessä on hyvä arvioida yhdessä paitsi projektin onnistumista kokonaisuutena, myös yksilöiden onnistumisia ja haastepaikkoja. Yhteinen työskentely osaamiskartan tai erilaisten henkilöarviointien parissa tarjoaa mahdollisuuden antaa ja saada palautetta koko tiimiltä. Valmentava johtaja fasilitoi tällaisia tilaisuuksia ja pitää huolen asianmukaisesta työskentelystä.

Myös valmentavan johtajan repertuaariin kuuluu palautteen antaminen. Positiivisten asioiden, taitojen ja onnistumisten esiin nostaminen olisi hyvä olla pysyvä osa arkea. Se luo maaperää, jossa on helpompi käsitellä myös kriittistä palautetta silloin, kun sen aika on. Palautteet kannattaa kiinnittää tasaisin väliajoin myös yksilöiden osaamisen kehittymiseen, jotta kuva omista taidoista säilyy kirkkaana.

Valmentava johtaja tunnistaa henkilöiden erilaisuuden ja erilaiset elämäntilanteet ja pystyy suhteuttamaan omaa työskentelyään suhteessa yksilöiden tarpeisiin. Siinä missä uransa ensimmäisessä asiantuntijatehtävässä henkilö saattaa tarvita paljon keskustelevaa sparrausta ja yhteisiä päätöksenteon hetkiä, kokenut konkari saattaa kokea sellaisen jopa epäkunnioittavana. 

Miten tukea yksilöiden kykyä johtaa omaa työtään?

Kysymyksenasettelu sisältää jo tärkeimmän vastauksen. Tarvittavat taidot keskittyvät suoran ohjaamisen sijaan kykyyn tukea yksilöiden omaa johtamiskykyä. Ole läsnä ja saavutettavissa tarvittaessa, auta luomaan selkeää tilannekuvaa ja erilaisia näkökulmia, ja auta keskittymään olennaiseen. Tärkeä taito on myös rauhan luominen kiireen keskelle sekä ratkaisumahdollisuuksien edistäminen.

Ongelmatilanteissa valmentavan johtajan tärkein tehtävä on auttaa muodostamaan aito tilannekuva ja huomioimaan eri näkökulmat. Auta tarkentamaan fokusta ja asian mittasuhteita. Ongelmatilanteissa edistä ratkaisumahdollisuuksien löytämistä. Usein erilaiset kysymykset ja vertauskuvat auttavat hahmottamaan tilannetta ja ratkaisuvaihtoehtoja. Näiden näkökulmien valossa käydyt keskustelut antavat jo vahvemman näkymän siitä, miten kannattaa edetä. 

Haluatko kuulla lisää valmentavasta johtamisesta?

Tämä blogi starttaa sarjan valmentavasta johtamisesta arjessa. Blogisarja pyrkii tarjoamaan sinulle käytännön keinoja, joilla rakentaa onnistumisia valmentavan johtamisen avulla. Keskitymme konkreettisiin tapoihin johtaa aikaansaamista ja parantaa työntekijäkokemusta.

Kannattaa pysyä kuulolla, sillä tulevissa blogeissa luvassa lisää mm. onnistuneesta palautteenannosta, urapolun eri vaiheissa olevien osaajien johtamisesta, selkeyden luomisesta ja rauhasta kiireen keskellä.

Jos haluat blogien sijaan räätälöityä valmennusta esihenkilöillenne, kurkkaa lisätietoja johtamisen ja esihenkilötyön valmennuksistamme.

Kirjoittaja: Riikka Ahmaniemi

Katso kaikki blogikirjoitukset

LinkedIn

Kansainvälinen markkinointi – kun Suomi ei riitä?

Kansainvälinen markkinointi – kun Suomi ei riitä?

Mietitäänpä – jos ei-suomalaisella ystävälläsi tai tuttavallasi olisi yritys ja hän pohtisi laajentamista Suomeen, miten itse suomalaisena,...

Read More
Kuinka tukea työntekijöiden motivaatiota valmentavan johtamisen avulla?

Kuinka tukea työntekijöiden motivaatiota valmentavan johtamisen avulla?

Kirjoitin edellisessä blogissani valmentavasta johtamisesta ja valmentavan johtamisen työkaluista. Tämä blogi jatkaa valmentavan johtamisen teemasta,...

Read More
Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Usein luullaan, että parhaat ideat syntyvät itsestään. Kun vähän mietiskelee ja odottelee, pulpahtavat ideat päähän. Harvoin ideointiprosessi...

Read More