Puhdasta ei tarvitse pestä – ajatuksia vastuullisuusviestinnästä
Vastuullisuus. Vastuullisuus. Vastuullisuus. Sanana sitä vilisee joka puolella – eikä loppua ole näkyvissä. Vaikka vedän Aava & Bangin...
Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.
Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä!
Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.
Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!
Ota yhteyttä
Eilen järjestettiin järjestyksessään ensimmäinen HumanPower23 – Ihmisläheinen työelämä -gaala, jossa palkittiin ihmisläheisen työkulttuurin parissa työskenteleviä yrityksiä, yhteisöjä ja yksilöitä. Ilokseni voin kertoa, että myös me Aava & Bangilla olimme mukana tapahtumassa. Sijoituin kymmenen upean finalistijohtajan joukossa toiseksi kategoriassa Suomen Ihmisläheisin johtaja. Tämä on hieno tunnustus, ja minusta kiitos ennen kaikkea työyhteisölle. Sillä hyvääkin johtamista tulisi tarkastella osana ympäristöään – kun ihmiset tukevat toinen toistaan ja kohtaavat aidosti, voidaan johtaa sekä hyvinvointia että tuottavuutta.
Johtamisen kehittämisessä on ensin hyvä määrittää, mitä johtaminen tarkoittaa minulle. Mikä on sen viitekehys? Mihin haluamme sillä vaikuttaa? Yksi tapa määrittää johtajuutta on syventyä oman johtamisfilosofian tai johtajuuskäsityksen äärelle. Esimerkiksi itse koen, että johtaminen kiinnittyy psykologisesti turvalliseen kulttuuriin, jossa jokaisella työntekijällä on mahdollisuus tulla kuulluksi ja nähdyksi. Toisaalta johtaminen on myös vuorovaikutusosaamista – tietoja, taitoja, tahtoa ja eettisiä periaatteita. Osaamista, jota voimme kehittää.
Ajatuksemme, arvomme ja osaamisemme muovaavat toimintaa. Johtajuus ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä. On helpompaa onnistua johtajana työyhteisössä, jossa on selkeät johtamisen rakenteet, suuntaa ja osallisuutta vahvistava sisäisen viestinnän malli sekä keskinäinen luottamuksen ja kunnioituksen kulttuuri. Esimerkiksi oma polkuni toimitusjohtajana alkoi siten, että toimistolla oli vastassa työyhteisön terveisinä iso kyltti: “ei hätää – we got your back”.
Samaan aikaan johtaminen on strategian ja arvojen mukaisten johtamis- ja toimintamallien rakentamista ja niiden juurruttamista arjessa. Esimerkiksi meillä Aava & Bangilla esihenkilöt ovat tärkeässä roolissa varmistamassa tiimien ja yksilöiden onnistumista. He ovat niitä ensiarvoisen tärkeitä ihmisiä meidän tiimeille, ja esimerkiksi johtoryhmän työnä on tukea ja varmistaa esihenkilöiden onnistumista omissa tavoitteissaan. Tämä sama huomio nousi esiin myös toteuttamassani Kestävän kasvumarkkinoinnin nykytilatutkimuksessa. Tulosten mukaan kestävään kasvuun vaikutti eniten se, että esihenkilöt systemaattisesti juurruttivat strategiaa ja tavoitteita oman tiiminsä kanssa.
Olin tällä viikolla Profession koulutuksessa puhumassa ihmisläheisestä johtamisesta. Nostin siellä esiin, että minulle johtaminen on ennen kaikkea suunnan ja merkityksen rakentamista, kuuntelemista sekä mahdollistamista. Suhtaudun intohimoisesti viestintään, sillä kaikki tärkeä elämässä tapahtuu vuorovaikutuksessa. Tämä pätee myös johtamiseen. Ilman aitoa, inhimillistä kohtaamista, on vaikea tarttua unelmiin, epävarmuuksiin tai ristiriitoihin. Uskon, että inhimillisyys, aitous ja kriittinen ajattelu auttavat myös itsereflektiossa ja siten johtajuuden kehittämisessä. Kerroin koulutuksessa myös omia esimerkkejä niistä hetkistä, kun olen epäonnistunut johtajana. Usein niissä tilanteissa taustalla on ollut paineen tai epävarmuuden tunteita, ja siksi uskon, että psykologisesti turvallinen työyhteisö auttaa paitsi työyhteisöä, myös johtajaa onnistumaan. Siksi tulevaisuuden johtaminen on inhimillistä myös johtajalle.
Johtamisen kädenjälki viittaa siihen vaikutukseen, minkä johtaminen jättää. Edistääkö johtamiskulttuuri yhteistä strategiaa ja tavoitteita? Vahvistaako se ihmisläheistä kulttuuria ja keskinäistä luottamusta? Antaako se ihmisille tilaa rakentaa omannäköistä työpäiväkokemusta yhteisesti sovituissa raameissa?
Isossa kuvassa ihmisläheisen kulttuurin ja johtamisen parissa työskentelevät asiantuntijat, esihenkilöt ja johtajat rakentavat yhdessä parempaa työelämää. Siksi oli hienoa olla osana eilistä gaalaa, jossa kaikki osallistujat jakoivat ihmisläheisen työelämän rakentamisen mission. Harvoin olen ollut tilaisuudessa, jossa on pöytäryhmän kanssa puhuttu yhtä nopeasti ihon alle menevistä teemoista kuten pelko, ilo ja unelmat. Kaikki olivat jollain tavalla kiinnostuneita edistämään ihmisläheistä työelämää – sitä, mikä on myös meidän Aava & Bangin strategian ytimessä.
Vain yksi viidestä on tyytyväinen siihen, miten johtajuus suomalaisessa työelämässä tällä hetkellä ymmärretään (TYÖ2030 -ohjelma). Siksi työelämässä ja työyhteisöissä tarvitaan keskustelua siitä, millaista johtajuutta työyhteisössä halutaan rakentaa ja edistää. TYÖ2030-ohjelman tavoitteena on rakentaa maailman parasta työelämää yhdessä.
Osana ohjelmaa toteutetaan myös Huomisen johtaminen -etävalmennus, jossa järjestetään maksuttomia työpajoja erilaisissa yrityksissä toimiville esihenkilöille ja johtajille. Myös me Aava & Bangilla olemme ylpenä osana tätä ohjelmaa, ja toimin itse työpajojen valmentajana. Jos teema kiinnostaa, voit ilmoittautua koulutukseen täällä.
P.s. Jokainen päivä on hyvä päivä viedä eteenpäin ihmisläheisen työelämän tavoitteita. Kysy työkaverilta, mitä hänelle kuuluu. Katso puhelimen sijaan toista silmiin. Anna kannustavaa ja rohkaisevaa palautetta kollegalle. Nämä voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta ne ovat niitä arkipäivän tekoja, jotka rakentavat ihmisläheistä työelämää.
Vastuullisuus. Vastuullisuus. Vastuullisuus. Sanana sitä vilisee joka puolella – eikä loppua ole näkyvissä. Vaikka vedän Aava & Bangin...
Supersuosittu Masterclass on palannut uudistettuna! Kaipaatko buustia uranäkymiisi tai janoatko ajankohtaisinta tietoa B2B-markkinoinnista ja...
Mutta kuka leikkaa ensimmäisen palan? Kasvukattaus-videopodcastimme neljännessä jaksossa pääsin jakamaan reseptini siihen, miten yrityskulttuurin...