Miten huolehtia arjessa siitä, että B2B-brändi sitouttaa omat työntekijät ja näyttäytyy arvoa luovana asiakkaille? Miten varmistua siitä, että brändi näkyy vaikuttavasti logoina, väreinä ja materiaaleina, mutta myös tuntuu kulttuurissa, teoissa ja (liike)toiminnassa?
Brändin johtaminen arjessa on johtoryhmän yhteinen asia, jossa onnistuminen myös ennustaa kestävää kasvua (Laaksonen 2025). Mitä isommasta organisaatiosta on kyse, sitä enemmän tarvitaan myös eri tiimien välistä vuoropuhelua ja sisäistä viestintää – esimerkiksi johdon, esihenkilöiden, viestinnän, markkinoinnin, myynnin ja HR:n välillä. Näin vältetään päällekkäinen työ ja turvataan selkeyden kokemus arjessa.
Mitä muutostilanne vaatii B2B-brändiltä ja johdolta?
Muutostilanteessa, esimerkiksi fuusiossa, yhtenäisen B2B-brändin rakentaminen on strateginen ja kulttuurinen prosessi, joka vaatii johdolta:
- Selkeää ja systemaattista strategiaviestintää. Brändi ja strategia kulkevat rinnakkain, ja parhaimmillaan brändi tunteistaa ja viestinnällistää yhteisen suunnan tarinaksi, joka sytyttää.
- Bränditekoja, jotka vievät yhteisen tarinan arkeen – sillä tarinat eivät yksistään riitä. Arjessa tarvitaan jatkuvia tekoja, jotka herättävät brändin eloon esimerkiksi materiaaleissa, viesteissä, työympäristössä ja pelisäännöissä.
- Vuorovaikutusta eri tasoilla – yksilöiden kanssa, tiimeissä ja koko organisaatiossa. Vuorovaikutus, keskustelu ja osallistaminen on brändin rakentaminen ja juurruttamisen tärkein työkalu.
- Muutoksen synnyttämän asiakasarvon tekemistä näkyväksi. Asiakas haluaa tietää, mitä lisäarvoa uusi brändi heille tuo esimerkiksi palveluiden tasolla.
- Ymmärrystä siitä, että B2B-brändin kehittäminen on jatkuva prosessi. Aito brändi elää muuttuvan maailman ja ympäristön mukana.
Tärkeintä on aina muistaa, että aidon ja vahvan B2B-brändin ytimessä ovat yrityksen ihmiset – kulttuuri, arvot, asenteet ja normit. Oman jengin täytyy ihastua brändiin ensin, jotta sama ihastus voi tarttua myös asiakkaisiin ja työnhakijoihin.
Miten muutostilanteessa tulisi toimia konkreettisesti?
Kuinka viedä esimerkiksi B2B-brändifuusion strateginen ja kulttuurinen prosessi läpi onnistuneesti?
Ruksi listaltasi ainakin nämä:
- Sitouta johtoryhmä ja avainhenkilöt. Heillä tulee olla brändityön omistajuus, yhteinen visio, ja heidän tulee yhdessä määritellä strategia brändin rakentamiseen.
- Muodosta bränditiimi. Huolehdi, että ryhmä on monialainen osaajatiimi ja hyödynnä mahdollisuuksien mukaan ulkopuolisia asiantuntijoita.
- Tee sisäinen brändianalyysi ja tunnista toisensa kohtaavat, erilaiset kulttuurit. Selvitä esimerkiksi arvojen ja toimintatapojen erot sekä yhdistävät tekijät. Niistä voit rakentaa tahtotilan ja suunnan yhteiselle brändille.
- Osallista henkilöstöä ja viesti aktiivisesti. Rakenna brändin juurruttamiselle sisäinen viestintäsuunnitelma, kysy työntekijöiltä ja haastattele heitä eri foorumeissa – mitä brändi voisi heille olla ja mikä heille siinä on tärkeää? Myös yhteiset kick offit, koulutukset ja kehittämispäivät toimivat erinomaisina brändin juurruttajina.
- Toteuta brändiä käytännössä. Tee materiaalit, tuo esille työympäristöissä ja yhteisissä toimintatavoissa. Sanoittakaa yhdessä kulttuurin tahtotila, joka tekee brändistä aidon ja samaistuttavan.
- Seuraa ja kehitä säännöllisesti. Kerää palautetta työntekijöiltä, asiakkailta ja työnhakijoilta. Rakenna mittarit, joita voit seurata myös kyselyiden ja tutkimusten avulla. Tee muokkauksia matkan varrella, sillä vahva brändi elää arjessa.
Haluatko syventyä aiheeseen lisää? Katso tallenne webinaaristamme, jossa strategimme Marko Vilkman ja Emma-Reetta Hämäläinen kertovat miten muutostilanteessa, esimerkiksi fuusiossa, rakennetaan sisältä vahva B2B-brändi, johon sekä työntekijät että asiakkaat sitoutuvat.