Oman brändin uudistaminen ei ole aina helppoa - edes alan ammattilaisille. Minkälaisia asioita ei tule brändityössä sivuuttaa ja mitä kaikkea se brändi oikeastaan edes on?
Mitä brändiä uudistaessa tulee muistaa?
Oletteko tekemässä brändiuudistusta ja virkistämässä yrityksenne ulkoista ilmettä? Joko sormenne syyhyävät uusiin väreihin ja logoihin käsiksi pääsemisestä? Se on mahtavaa! – mutta tässä vaiheessa voi olla myös hyvä hetki vetää hieman happea ja miettiä, mistä brändiuudistuksessa oikeastaan onkaan kyse.
Brändihän on paljon muutakin kuin yrityksestä ulospäin näkyvät elementit. Brändi on se kokemus, minkä jokainen meistä saa ollessaan millään tavoin kosketuksessa brändin kanssa. Tämän vuoksi brändin – ja myös brändiuudistuksen – on lähdettävä paljon syvemmältä. Tällöin brändistä saadaan todella rakennettua yrityksen kilpailuetu, kuten aikaisemmin olemme blogissamme kirjoittaneet.
Me teemme töitä brändien kanssa päivittäin ja luomme asiakkaillemme sekä uusia että kirkastamme jo olemassa olevia brändejä jatkuvasti. Asiakkaidemme kanssa käymme aina läpi prosessin kokonaisuuden ja katsomme suurta kuvaa. Voisikin siis ajatella, että myös juuri toteutettu oman brändimme uudistaminen olisi sujunut muitta mutkitta.
Oman brändin uudistaminen ei ole kuitenkaan aina helppoa edes alan ammattilaisille, minkä vuoksi haluamme nostaa esiin sudenkuopat, joihin kenenkään brändiuudistusta tekevän emme soisi putoavan. Blogitekstin lopussa voit tutustua siihen, minkälaiset kuopat meitä vaanivat omassa brändiuudistuksessamme
Kun teet brändiä, älä unohda, että:
1. Brändi lähtee syvältä
Brändi muotoutuu syvältä yrityksesi perusajatuksesta ja -arvoista. Kun brändiuudistusta lähdetään tekemään, on ehdottomasti palattava juurilleen, ennen kuin voidaan tarttua siihen, miltä ulkoinen olemus tulee näyttämään. Ensimmäisenä kannattaakin kirjata ylös ne asiat, minkä vuoksi päivittäin teette töitä: brändityöhön kuuluu vahvasti vision, mission, kilpailuedun ja ydinsanoman muotoilu ja kirkastaminen.
Varsinkaan ydinsanoman muodostaminen ei aina tässä vaiheessa ole vielä kovinkaan helppoa, mutta prosessin edetessä se tulee muotoutumaan näiden tekijöiden ympärille.
2. Kyse on ihmisistä ja asiakkaista
Jotta brändisi menestyy, sen on puhuteltava asiakkaitasi ja tunnuttava työntekijöidesi mielestä omalta. Brändin sisimmässä ovat aina ihmiset, ja brändiuudistuksessa on kuultava niin asiakkaita kuin niitä ihmisiäkin, jotka päivittäin brändiäsi jalkauttavat. Lähimpänä asiakasrajapintaa olevat työntekijät ovat myös hyvä tiedonlähde kertomaan, mistä asiakkaanne erityisesti brändissänne pitävät ja millaisia toiveita heillä teitä kohtaan on.
3. Ette elä tyhjiössä
Miltä maailma ympärillä näyttää? Millaisia ovat trendit ja megatrendit, jotka vaikuttavat ihmisten käyttäytymiseen nyt ja tulevaisuudessa? Yritysten on pärjätäkseen seurattava ympäröivää maailmaa ja osaltaan huomioitava vallalla olevat trendit. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokaisen brändin tulisi näyttää tai kuulostaa samalta, mutta näihin on joka tapauksessa hyvä tutustua.
Lisäksi katse on hyvä pitää myös kilpailijoissa. Brändin on erotuttava kilpailijoista ja asiakkaan on nähtävä nopeasti erot toistensa kanssa kilpailevien brändien välillä. Uskalla siis jäädä mieleen ja olla erilainen.
4. Brändi näkyy muutenkin kuin väreinä ja logoina
...Mutta ne ovat kuitenkin erittäin tärkeitä ulkoisia elementtejä, joista brändisi muistetaan. Tämän vuoksi ne saavatkin herättää tunteita. Hyvät ulkoiset elementit voivat sisältää myös tarinan – juuri näillä tarinoilla jäät ihmisten mieleen.
Jotta brändisi olisi yhtenäinen myös ulkoisesti, vaaditaan viestintätyylin määrittelyyn kuitenkin muutakin kuin yhtenäiset värit, kuvat ja logot. On hyvä miettiä yhdessä kerrontatyyli eli tone-of-voice. Tämän määrittämistä helpottaa brändin persoonan tunnistaminen. Brändisi persoona voi olla esimerkiksi idoli, muusa, tietäjä, seremoniamestari tai illan isäntä. Tyyli vaikuttaa tunteeseen, joka asiakkaalle välittyy.
5. Henkilöstön on ymmärrettävä brändiuudistus
Ja elettävä siinä mukana. Me kaikki tiedämme, kuinka muutos voi olla vaikeaa, eikä jokainen meistä koe aina muutosta hyväksi asiaksi. Tämän vuoksi brändiuudistuksen käsittäminen, ymmärtäminen ja hyväksyminen vie toisilta pidempään kuin toisilta. Uuden brändin jalkautus henkilöstölle on ehdottoman tärkeä vaihe, joka liian usein tehdään vain kevyesti. Tässä tapauksessa asiakkaan saama brändikokemus voi vaihdella riippuen siitä, kenen kanssa hän asioi. Silloin brändi näyttäytyy sekavana, mikä taas heikentää brändin arvoa.
6. Uudistuksen on näyttävä ja tunnuttava
Nyt, kun uudistuksen eteen on tehty paljon työtä, on tietysti tärkeää, että myös ulkoiset sidosryhmät kuulevat tästä ja ymmärtävät, että he ovat yksi muutoksen taustalla olleista syistä. Brändin lanseerausta varten on siis hyvä tehdä oma suunnitelmansa, joka varmistaa sen, että uusi brändi saa ansaitsemansa vastaanoton heti alusta lähtien. Millä tavoin voisit osallistaa asiakkaat ja yhteistyökumppanit uudistuneen identiteetin vastaanotossa?
7. Brändi ei ole ikinä valmis
Ja viimein, kun brändi on ulkoisesti ja sisäisesti uudistettu ja ymmärretty, voit heittää jalat pöydälle ja katsoa, kun rahat ropisevat kassaan! Tai niinhän sitä saattaisi toivoa, mutta totuus kuitenkin on, että vahvat brändit tarvitsevat taustalleen pitkäjänteistä työtä, joka kestää koko brändin elinkaaren ajan.
Toisaalta, nyt sinulla on lupa rohkeasti näkyä ja kuulua maailmalla. Voit esitellä uutta upeaa tyyliäsi niin paljon kuin jaksat. Brändityö vaatii sisukasta keskustelun ylläpitämistä sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa, mutta ainakin voit tehdä sitä itsevarmana, kun pohja on kunnossa!
Mihin kuoppiin me meinasimme uudistuksessa tipahtaa?
Tosiaan, oma brändityö ei aina ole yritykselle helpoin. Sen mekin saimme uudistusta tehdessämme kokea. Olisimme osaltamme kaivanneet välillä ulkopuolista henkilöä johtamaan tilannetta ja muistuttamaan meitä ottamaan hetken lisäaika ennen seuraavaan asiaan kirimistä. Tarpeemme brändiuudistukselle tuli vahvasti kasvustamme – vanha brändi ei vastannut enää riittävän hyvin asiakkaidemme tarpeita, eikä sitä, mitä me pystyimme asiakkaillemme tarjoamaan.
Kun saimme kirkastettua sen, mitä uusi Aava & Bang voi maailmalle antaa, halusimme heti hypätä tätä toteuttamaan. Olimme jo toteuttamassa verkkosivu-uudistusta ja tekemässä tarviketilauksia, kun huomasimme, että vielä on joitain yhteisiä suuntaviivoja määrittämättä. Oma vaikutuksensa oli tietysti myös väen vaihtumisella ja henkilöstön lähes tuplaantumisella. Vinkkimme ovatkin:
- Johda ihmisiä ja käy suuntaviivoista syvällisiä keskusteluja
- Muista vetää välissä happea ja miettiä, onko perusta valmiina seuraavaan vaiheeseen siirtymiseksi
- Ota avuksesi ulkopuolinen taho tukemaan ja johtamaan prosessia, jotta kokonaisuus pysyy hallinnassa muiden töiden ohella.
Oletko sinäkin uudistamassa brändiäsi? Lataa Brändiuudistuksen ABC -oppaamme, ja tiedät, mihin kiinnittää huomiota uudistuksessa!
