Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Sulje

2 minuutin lukuaika

Hakukoneystävällinen vai käyttäjäystävällinen sisältö – näin kirjoitat hakukoneoptimoidun tekstin

Featured Image

Hakukoneoptimoitu verkkosivu erottuu hyvin hakukoneiden hakutuloksissa ja palvelee lukijaansa tarjoamalla tietoa, jota lukija on etsimässä. Teknisten tekijöiden lisäksi merkitystä on sillä, mitä sisältöä sivuille tuotetaan. Google julkaisi elokuussa 2022 algoritmin, jonka mukaan hakukone tarkastelee jatkossa verkkosivun kokonaisuutta yksittäisten sivujen sijaan. Hakukoneoptimoitua tekstiä ei tulevaisuudessa tuoteta avainsanoja toistamalla. Tässä blogissa kerron tarkemmin siitä, mitä hakukoneoptimoitu teksti tulevaisuudessa on ja miten sitä kirjoitetaan. Toistaiseksi algoritmin muutos koskee englanninkielistä sisältöä, mutta aiheeseen kannattaa kiinnittää huomiota myös suomenkielisissä sisällöissä jo tässä vaiheessa. Tekoälyn kehittyessä päivitys astuu voimaan myös muilla kielillä. 

Onko hakukoneoptimoinnin termit tuttuja? Mikäli ei, kurkista ensin tämä SEO, SEA, SEM… ja mitä niistä pitää tietää?

Hakukoneoptimoitua sisältöä ei kirjoiteta hakukoneelle, vaan käyttäjälle

Hyvä sisältö lähtee asiakkaan tarpeista ja yrityksen tavoitteista käsin ja toistaa viestiä johdonmukaisesti koko sivustolla. Vältä tekemästä sisältöä hakukoneille näkyvyyden toivossa ja pidä mielessä verkkosivun perimmäinen tarkoitus – saako kävijä sivultasi asiantuntevaa ja hyödyllistä tietoa? Yksittäisen sivun optimoinnin sijaan on tärkeämpää pitää huolta siitä, että verkkosivun sisällöt palvelevat kokonaisuutena sivuston käyttäjää.

Googlen uusi algoritmin päivitys kohdistuu erityisesti "sisältöön, joka näyttää olevan ensisijaisesti luotu hakukoneissa hyvän sijoituksen saavuttamiseksi sen sijaan, että se auttaisi ihmisiä tai kertoisi tietoa." Päivityksen tarkoituksena on auttaa käyttäjiä löytämään korkealaatuista sisältöä ja hakukoneena Google haluaakin palkita hyödyllisiä sisältöjä tarjonneita verkkosivuja näkyvyydellä.  Palkinnot jaetaan sisällöille, jotka on kirjoitettu ihmisille ja auttavat käyttäjää.

Vaikka päivitys iskee ensisijaisesti englanninkielisiiin sivustoihin, on käyttäjäystävällisyys hyvä pitää mielessä myös silloin, kun sisältöjä kirjoittaa suomenkielisille sivustoille. Hakukoneoptimoidun tekstin perustana on käyttäjän tarve ja se, että sisällöllä on rooli ja tarkoitus osana verkkosivuston kokonaisuutta. Tekstiä suunnitellessa ja kirjoittaessa on syytä pitää mielessä, miksi kävijä tulee verkkosivuille ja millaista tietoa hän sieltä etsii. Puhtaasti trendaavien tai oman asiantuntijuutesi ulkopuolella olevien aiheiden kautta ei todennäköisesti synny laadukasta ja hyödyllistä sisältöä juuri teidän kohderyhmällenne.

 

Luo käyttäjälle tunne siitä, että tarvittava tieto on nyt saatu

Sisällön tehtävänä on ensisijaisesti auttaa potentiaalista asiakasta ostopolun eri vaiheissa. Sama sisältö ei välttämättä puhuttele henkilöä joka kuulee palvelustanne ensimmäistä kertaa sekä henkilöä, joka haluaisi saada varmistuksen ostopäätökseensä. Ennen kirjoittamista on hyvä miettiä, miksi sisältöä tuotetaan ja kenelle. Halutaanko asiakasta opastaa ja tehdä asiantuntijuutta näkyväksi? Halutaanko kertoa tarkemmin palveluista ja millä kärjellä tämä tehdään? Mitä haluamme sisällöllä saavuttaa? Hakukoneoptimoitu teksti keskittyy yhteen asiaan kerrallaan ja ohjaa käyttäjää oikeaan suuntaan.

Mikä sitten on tärkein mielessä pidettävä tavoite käyttäjälähtöistä sisältöä kirjoitettaessa? Pyri luomaan lukijalle tunne siitä, että tarvittava tieto on nyt saatu. Silloin, kun lukija ei tunne tarvetta hipsiä takaisin hakukoneen äärelle saadakseen parempaa tietoa muista lähteistä, olet onnistunut. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi kannattaa verkkosivustolla pitää selkeä fokus ja tuottaa sisällöt valittujen teemojen ympärille – näin pystyt varmistamaan sisältöjen yhdenmukaisuuden, asiantuntijuuden ja käyttäjälle tuotettavan hyödyn. Hakukoneoptimoitu teksti löytyy hyvin hakukoneista, mutta maaliin päästäkseen on tärkeää ohjata käyttäjää myös löydetystä sisällöstä eteenpäin. Tällä polulla toimivia väyliä ovat esimerkiksi yhteydenottolomakkeet, oppaat sekä ohjaukset muihin artikkeleihin tai palvelusivuille. 

Haluatko lisätietoja?

Me olemme Google Partner -sertifioitu kasvumarkkinointitoimisto. Autamme verkkosivujenne hakukoneoptimoinnissa, jotta löydytte hakukoneista niillä hakusanoilla, joilla asiakkaanne etsivät ratkaisua ongelmaansa. Lue lisää kuukausipalvelusta ja ota yhteyttä

Kestävän kasvumarkkinoinnin nykytilatutkimus, Vilja Laaksonen

2 min read

Johda parempaa työntekijä- ja asiakaskokemusta

Muuttuva maailma, globaali kilpailu ja poikkeus­ajat haastavat organisaatioita työn­tekijä- ja asiakaskokemuksen johtamisessa. Viime kuukausina on...

Read More
 Aava & Bang mukana Agency Image 2023 – Top 10 -listalla!

1 min read

Näillä markkinointiviestintäalan toimistoilla on paras imago alan ammattilaisten keskuudessa – Aava & Bang mukana Agency Image 2023 – Top 10 -listalla!

Kauppalehti on julkaissut Regin Vuoden Toimisto -tutkimuksen Agency Image 2023 – Top 10 -listan ja iloksemme pääsemme kertomaan teille, että Aava &...

Read More

4 min read

Hakukoneoptimoinnin vaikutus hakusanamainontaan – miksi kannattaa panostaa molempiin?

Kumpaa pitäisi tehdä – hakusanamainontaa vai hakukoneoptimointia? Vai pitäisikö sittenkin tehdä molempia? Tähän pohdintaan ja tärkeysjärjestyksen...

Read More