Uusi strategia suuntaa kasvuun ja yhdistää olennaisen
Vuosi 2025 on alkanut uudella strategialla, joka kokoaa yhteen asiakkaidemme kasvun kannalta olennaiset asiat: selkeyden ja muutosvoiman, luovuuden...
Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.
Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä!
Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.
Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!
Ota yhteyttä
2 minuutin lukuaika
Pinja Hänninen
:
06.05.2025
Vastuullisuus on noussut liiketoiminnan ja viestinnän perussanastoon, mutta sen myötä ovat yleistyneet myös erilaiset “pesut”. Termi viherpesu (greenwashing) on monille tuttu, mutta harvempi tunnistaa joustopesun (flexwashing), sinipesun (bluewashing) tai pinkkipesun (pinkwashing) vaikutukset. Näiden ilmiöiden lisäksi myös vastuullisuuden hiljentämisestä, eli green hushingista puhutaan. Mutta mistä näissä on kyse ja miksi niiden ymmärtäminen on tärkeää?
Viherpesu tarkoittaa ympäristöystävällisyyden liioittelua ilman konkreettisia tekoja. Se on vastuullisuusviestinnän suurin sudenkuoppa ja aiheuttaa yhä enemmän kuluttajien, viranomaisten ja sijoittajien epäluottamusta yrityksiä kohtaan.
Tyypillisiä viherpesun muotoja ovat:
Joustopesu (flexwashing) on viherpesun sukulainen, mutta liittyy erityisesti joustavuuteen ja työelämän tasa-arvoon. Se tarkoittaa sitä, että yritys markkinoi itseään esimerkiksi perheystävällisenä tai tasa-arvoisena työpaikkana, vaikka käytännössä joustot koskisivat vain harvoja työntekijöitä tai olisivat vaikeasti saavutettavissa.
Esimerkkejä joustopesusta:
Sinipesu (bluewashing) viittaa yritysten tapaan kiillottaa mainettaan vastuullisena esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin tai muihin kansainvälisiin sopimuksiin viittaamalla, ilman että niiden mukaisia toimenpiteitä todella toteutetaan.
Esimerkkejä sinipesusta:
Pinkkipesu (pinkwashing) tarkoittaa, että yritys hyödyntää LGBTQIA+-yhteisöä markkinoinnissaan ilman todellista sitoutumista yhdenvertaisuuteen. Se näkyy erityisesti Pride-kuukauden aikana, kun yritykset brändäävät tuotteitaan sateenkaaren värein ilman, että he tukevat yhteisöä esimerkiksi työolojen, palkkaamisen tai lahjoitusten kautta.
Pinkkipesua voi olla esimerkiksi seuraava:
Toinen nouseva ilmiö on green hushing – vastuullisuustoimien tarkoituksellinen hiljentäminen. Osa yrityksistä ei halua viestiä vastuullisuudestaan, koska pelkää saavansa viherpesusyytöksiä tai haluaa välttää kritiikin. Vaikka varovaisuus on ymmärrettävää, vastuullisuuden piilottaminen voi estää yrityksiä saamasta ansaitsemaansa luottamusta ja vaikuttavuutta.
Green hushing näkyy esimerkiksi:
Vastuullisuus on yksi kestävän kasvun avain, mutta sen varjolla tapahtuva pesu syö sekä yritysten että koko alan uskottavuutta. Aito vastuullisuus rakentuu teoista, ei pelkästä markkinointiviestinnästä. Kun vastuullisuus on integroitu liiketoiminnan ytimeen, siitä on myös helppo viestiä rohkeasti ja rehellisesti – ilman pelkoa pesusyytöksistä.
Kirjoittaja: Pinja Hänninen
Vuosi 2025 on alkanut uudella strategialla, joka kokoaa yhteen asiakkaidemme kasvun kannalta olennaiset asiat: selkeyden ja muutosvoiman, luovuuden...
Tällä viikolla juhlistamme 20-vuotiasta Aava & Bangia. Juhlaviikon kunniaksi kokosimme vuosikymmenten opit omistajiltamme myös sinun iloksesi. 20...
Vastuullisuus on noussut liiketoiminnan ja viestinnän perussanastoon, mutta sen myötä ovat yleistyneet myös erilaiset “pesut”. Termi viherpesu...