Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Sulje

2 minuutin lukuaika

Verkkosivujen ostaminen: 4 askelta verkkosivuprojektin onnistuneeseen starttiin

Featured Image

Verkkosivujen tarjoajia, teknologioita sekä toiminnallisuuksia on pilvin pimein ja hinnatkin vaihtelevat sadoista euroista kymmeniin tuhansiin. Verkkosivujen ostaminen ei tosiaan ole helppo tehtävä, varsinkaan ensikertalaiselle. Kuinka tässä oikein pitäisi osata valita itselle sopiva palveluntarjoaja?

Ei hätää, sinun ei tarvitse olla tekninen asiantuntija ostaaksesi juuri itsellesi tai yrityksellesi sopivat sivut – ammattilainen kyllä ehdottaa tarpeisiisi sopivia toiminnallisuuksia ja osaa opastaa sinua verkkosivuprojektissa. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että sinä ja verkkosivustosi rakentava asiantuntijakumppani olette yhteisymmärryksessä siitä, mitä olet tilaamassa.

Tässä avainasemassa on tarjouspyynnön eteen tehty määrittely. Siihen kannattaakin panostaa, sillä kun tarpeet uudelle verkkosivustolle kuvataan riittävän tarkasti, ammattilainen pystyy määrittelemään verkkosivuston rakentamiseen vaadittavat resurssit. Sinä puolestasi saat vertailtua saamiasi tarjouksia ja valittua näiden joukosta juuri itsellesi sopivimman suunnitelman ja kumppanin.

Näillä askeleilla et voi mennä pahasti pieleen!

  1. Kartoita alkutilanne

Kun verkkosivujen ostaminen on ajankohtaista, on hyvä palata alkuun ja miettiä, miksi verkkosivuja ylipäätään ollaan tekemässä. Ennen kuin voit lähteä suunnistamaan kohti juuri omaa liiketoimintaasi palvelevia sivustoja, on hyvä tietää missä kohtaa karttaa sijaitset.

Luo siis ymmärrys nykytilasta ja pohdi, millaisia haasteita verkkosivuilla halutaan ratkaista:

🔍  Mikä on yrityksesi tavoite ja kuinka verkkosivusto palvelee sitä?
🔍  Ketkä ovat kohderyhmääsi ja kuinka heidät tavoittaa?
🔍  Ovatko tuotteet ja palvelut selkeitä?
🔍  Onko yrityksen brändi kirkas ja äänensävy mietitty?
🔍  Ketkä ovat suurimmat kilpailijasi ja kuinka erotut heistä?

Jos alkutilanne tuntuu hähmäiseltä etkä löydä paikkaasi kartalta, kannattaa pohtia, olisiko ennen verkkosivuston ostamista sittenkin kannattavampaa ensin tuotteistaa palvelu tai kirkastaa brändi.

  1. Määrittele verkkosivuston tavoitteet

Verkkosivun tavoitteet muodostavat pisteen, mihin kartassa halutaan päästä. Tavoitteet kannattaa rajata muutamaan, jotta niiden toteutumista pystytään jatkossa mittaamaan.

Kiteytä verkkosivuston strategiset tavoitteet:

💎 Kenelle verkkosivut tehdään?
💎 Millaisia asiakkaita verkkosivuston kautta tavoitellaan?
💎 Kuinka verkkosivuilla halutaan vaikuttaa asiakkaisiin?
💎 Onko sivustolla tarkoitus tiedottaa, kerätä liidejä, tehdä myyntiä tai kenties jotain muuta?

  1. Arvioi sivuston laajuus ja resurssisi mahdollisimman tarkasti

Sivuston laajuus, niiden monimutkaisuus ja sisältöjen määrä sekä muoto vaikuttavat suuresti siihen, kuinka työlästä verkkosivuston rakentaminen on ja kuinka paljon verkkosivujen tekeminen tulee maksamaan.

Jo ennen verkkosivujen ostamista kannattaa myös ottaa huomioon seuranta ja jatkokehitys: verkkosivujen julkaisu on vasta alkua, kun luodaan uusia asiakkuuksia ja myyntiä generoivaa työkalua. Jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn verkkosivustostasi, tulee sivustoa kehittää jatkuvasti. Verkkosivustoa suunniteltaessa ei kannatakaan miettiä vain sivuston suunnittelua ja toteutusta, vaan sen koko elinkaarta ja roolia yrityksesi strategiassa.

Määrittele mahdollisimman tarkasti:

✅ Kuinka monesta yksittäisestä sivusta verkkosivustosi suurin piirtein tulee koostumaan?
✅ Millaisia sisältöjä verkkosivustolle on tulossa?
Mitkä ovat sivuston tärkeimmät toiminnot?
Kuka tekee verkkosivuston sisällöt ja koordinoi materiaalit?
Kenen vastuulla on verkkosivuston päivittäminen ja ylläpito?
Kuka mittaa tavoitteiden onnistumista ja tekee tulosten pohjalta jatkokehitystä?

  1. Tutustu tekijöihin

Etsiessä sopivaa kumppania verkkosivuprojektiin tutustuminen on ensiarvoisen tärkeää. Lähesty siis rohkeasti palveluntarjoajaa, kurkkaa heidän tekemiinsä töihin ja tapaa projektiryhmää kasvotusten! Muista, että verkkosivuprojekti on tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja verkkosivuammattilaisten välillä, joten henkilökemiaakin kannattaa hiukan testailla.

Näillä eväillä pääset jo pitkälle oman verkkosivustoprojektisi starttaamisessa!

Haluatko kuulla lisää, mitä verkkosivustoa ostaessa tulee ottaa huomioon? Tässä ilmainen asiantuntijamateriaalimme verkkosivustoa tilaavalle: Verkkosivuston ostajan opas – ole hyvä! 💛

Drupal 7:n elinkaari päättyy pian

2 min read

Drupal 7:n elinkaari päättyy pian – on aika toimia

Onko verkkosivustonne alustana Drupal 7? Suosittelemme korvaajaksi helppokäyttöistä WordPressiä tai HubSpotia, jotka molemmat taipuvat monipuolisesti...

Read More
Myynnin ja markkinoinnin koulutus

1 min read

Uusi maksuton markkinoinnin, myynnin ja digitaalisen asiakaskokemuksen koulutusohjelma on täällä!

Haluatko kehittää monikanavaista, odotukset ylittävää asiakaskokemusta? Onko sinulla osaamista ottaa markkinoinnin uusimmat keinot sekä työkalut...

Read More
Google Tag Manager

4 min read

Näin teet verkkosivuistasi tehokkaammat ja nopeammat – onko Google Tag Manager tuttu?

Kuinka saada asiakkaat pysymään verkkosivustolla? Datan keräämisen ja tulosten saavuttamiseksi verkkosivuston toimivuudella ja tagien oikeanlaisella...

Read More