Puhdasta ei tarvitse pestä – ajatuksia vastuullisuusviestinnästä
Vastuullisuus. Vastuullisuus. Vastuullisuus. Sanana sitä vilisee joka puolella – eikä loppua ole näkyvissä. Vaikka vedän Aava & Bangin...
Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.
Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä!
Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.
Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!
Ota yhteyttä
Intohimoni liikkuvaa kuvaa ja tarinankerrontaa kohtaan syttyi jo 80-luvulla. Tartuttuani ystäväni isän ulkomailta tuomaan valtavaan VHS-videokameraan, salama iski kallooni ja tiesin: tämä se on, tätä minä tulen isona tekemään. Se oli tämä tai sitten varhaisin kameraan liittyvä muisto. Siihen liittyy päiväkoti, Juuso-niminen poika, valtavalta vaikuttanut järjestelmäkamera, kolaus sekä pieneen päähäni noussut suuri kuhmu. Ja tämä tapahtui 70-luvun lopulla.
Nuorukaisena tuli kuvattua jos monenmoista lyhytelokuvaa ja tehtyä läjäpäin kummallisia käsikirjoituksia. Säynätsalon (Muuratsalon) metsissä nähtiinkin usein lauma pikkupoikia, ei niin pienen kameran kanssa kuvaamassa “ninja-elokuvia” ja “mäk kaivereita”. Silloinen tulevaisuus vei kuitenkin muihin hommiin, mutta intohimoni videoihin ja niiden tekoon ei koskaan sammunut. Vuonna 2014 pysähdyin miettimään haaveitani uudelleen ja lopulta löysin tieni Aava & Bangille toteuttamaan pikku-Tommin unelmaa vuonna 2016. WOOPWOOP!
Täällä työnkuvani muodostuu ohjaajan, käsikirjoittajan ja leikkaajan rooleista meidän timanttisessa videotiimissä. Olen ollut mukana useassa sadassa tuotannossa ja suurimmat kiksit saankin ideoiden pallottelusta, kirjoittamisesta ja kuvauspäivänä ohjaamisesta. Rakastan sitä tunnetta kun pääsen rakentamaan tarinoita “leikkauspöydällä” ja ne heräävät silmieni edessä henkiin. Ideoiltani olen vannoutunut oman tieni kulkija ja vähän ehkä kapinallinenkin. Suuren osan vapaa-ajastani vietän liikkuvan kuvan maailmassa, jolloin käsikirjoitan ja ohjaan mm. musiikkivideoita. Vilmiä pukkaa 24/7!
Videoiden ytimenä ovat tarinat, jotka pysäyttävät ja koskettavat kuluttajia - ne herättävät tunteita ja siksi niillä voidaan vaikuttaa, varsinkin, jos videon kohderyhmä on tarkkaan mietitty! Kukapa 80-luvun lapsi ei esimerkiksi muistaisi tarinamuotoisesti kerrottua satua Punahilkasta? Tarinat muistetaan, koska ne herättävät kuulijassa/katsojassa jonkin tunteen (ilo, suru, pelko, rakkaus, viha, yllätys…) Tarinat kuuluvat kulttuuriimme ja ovat aina kuuluneet. Ennen kuin osattiin edes kirjoittaa, siirrettiin perimätietoa sukupolvelta toiselle, nuotion ääressä tarinoiden.
"Videoprojekteja on monenlaisia ja niitä voidaan toteuttaa moneen eri ostoprosessin vaiheeseen, mutta se, mikä monen yrityksen - brändin - olisi viisasta toteuttaa, on brändivideo."
Brändivideoita voidaan tuottaa usealla eri tavalla. Vasemmalla kädellä huitaisten siitä ei kuitenkaan tule muuta kuin yksi harmaa piste massan joukkoon. Tämän takia brändivideoon panostaminen heti ensimmäisistä askeleista asti ammattilaisten kanssa vaikuttaa lopputulokseen enemmän kuin paljon. Tässä en voi tarpeeksi korostaa, kuinka tärkeää on, että videossa on yksi, ja vain yksi, mutta sitäkin selkeämpi ydinviesti. Ydinviesti ja tarkkaan määritelty arkkityyppiprofiili (kenelle se tunne halutaan herättää, kuka hän on?) ratkaisevat sen, kenet videolla tavoitetaan ja mitä heille halutaan kertoa. Silloin videon sanoma tavoittaa helpoiten halutut kohderyhmät ja parhaassa tapauksessa saa heissä aikaan toimintaa, kuten lisätiedon etsimistä yrityksestä. Jos samalla videolla halutaan kertoa kaikki mahdollinen (prosessi, arvot, tarjooma, historia….), mennään yleensä metsään ja syvälle. Mitä tällä nyt yritetään kertoa? Ketä nämä ovat? Apua. SOS.
Kokosin tähän alle neljä tärkeää kohtaa, jotka auttavat sinua onnistumaan brändivideon suunnittelussa.
Näin kliseisesti sanottuna kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa ja siten voimme tehdä johtopäätöksen, että liikkuva kuva kertoo enemmän kun 10 000 sanaa. Liikkuva kuva vie katsojan tiettyyn tilanteeseen ja mielentilaan samalla herättäen monia tunteita.
Yrityksen tarinan ja arvomaailman kertominen kuluttajille on äärimmäisen tärkeässä roolissa markkinoinnillisesta näkökulmasta. Tarina videomuodossa kertoo kuluttajille tunteita herättäen, “keitä me yrityksenä ollaan ja mistä me ollaan tultu”.
Tunteiden välitys. Vahvalla tarinalla, luovalla kuvakerronnalla, käsikirjoittajan terävällä kynällä sekä taidokkaasti sävelletyllä musiikilla voidaan synnyttää ja herättää suuriakin tunteita. Vahvat tunnereaktiot vahvistavat muistijälkiä ja juurikin ne takaavat mieleenpainumisen.
ROHKEUS, ROHKEUS, ROHKEUS. Miksi tehdä asiat samalla tavalla kuin kilpailijasi? Uskalla kokeilla jotain laatikon ulkopuolelta ja näyttää kilpailuetusi mielenkiintoisella tavalla. Heittäydy! (Kuuntele avoimin mielin videoammattilaisen hulluimmatkin ideat…)
Sinä, joka vieläkin olet skeptinen brändivideon toteuttamisesta, muista - se on investointi. Laadukas ja hyvin toteutettu, massasta erottuva video kestää aikaa yhtä hyvin kuin balsamoitu faarao. Brändivideota voidaan käyttää monessa kanavassa ja sitä voidaan hyödyntää erilaisissa tilanteissa sekä markkinoinnissa - tarpeesta riippuen eri tavoilla (leikkausversiot valitun kanavan mukaan). Se antaa brändille kasvot ja tekee yrityksestä helposti lähestyttävän.
Pitkällä tähtäimellä hyvin toteutettu brändivideo tuo asiakkaita ja työntekijöitä yritykseen vielä vuosienkin päästä ja se, jos mikä, on investointi.
SEN PITUINEN SE.
Kirjoittaja: Tommi Niukkanen
Vastuullisuus. Vastuullisuus. Vastuullisuus. Sanana sitä vilisee joka puolella – eikä loppua ole näkyvissä. Vaikka vedän Aava & Bangin...
Supersuosittu Masterclass on palannut uudistettuna! Kaipaatko buustia uranäkymiisi tai janoatko ajankohtaisinta tietoa B2B-markkinoinnista ja...
Mutta kuka leikkaa ensimmäisen palan? Kasvukattaus-videopodcastimme neljännessä jaksossa pääsin jakamaan reseptini siihen, miten yrityskulttuurin...