Siirry suoraan sisältöön
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Kiva, kun kiinnostuit!

Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.

Jätä tarjouspyyntö

Blogi ja asiantuntijamateriaalit

Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä! 

Aava & Bang

Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.

Ollaanko yhteyksissä?

Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!

Ota yhteyttä

 

2 minuutin lukuaika

Google Universal Analytics lakkaa keräämästä dataa kesällä 2023 – Onhan GA4 jo käytössä?

Featured Image

Google Analytics on useiden lähteiden, kuten Datanyzen tai Hotjarin mukaan maailman suosituin verkkosivustojen analytiikkatyökalu. Vanha Google Universal Analytics poistuu käytöstä kesällä 2023 – valmistaudu muutokseen lukemalla tämä blogi.

Analyticsista on nähty vuosien varrella useita versioita ja Analyticsin tarinan voidaan katsoa alkaneen vuonna 2005, kun Google osti Urchin nimisen analytiikkatyökalun ja uudelleennimesi sen Urchin from Googleksi. Vuonna 2007 esiteltiin Googlen ensimmäinen Analytics niminen työkalu ja vuonna 2012 Google Universal Analytics. Tarkemmin Analyticsin historiasta voi lukea esimerkiksi täältä. Toistaiseksi tuorein Analytics, joka tottelee luovaa nimeä Google Analytics 4 (GA4), esiteltiin loppuvuodesta 2020 ja tässä blogissa keskitymme sen mukanaan tuomiin muutoksiin. 

Google ilmoitti 16. maaliskuuta 2022, että vanhat Universal Analytics ominaisuudet lakkaavat keräämästä dataa 1.7.2023. Useat yritykset käyttävät edelleen vanhoja Universal Analytics ominaisuuksia, joten viimeistään nyt on aika reagoida muutokseen.

Käynnistä GOOGLE ANALYTICS 4 viimeistään nyt

Tulevaan muutokseen olisi hyvä reagoida ainakin kolmella eri keinolla:

1. Käynnistä viimeistään nyt GA4 keräämään dataa. Katso täältä miten se tehdään.
2. Pidä Google Universal Analytics ja GA4 rinnakkain päällä.
3. Tutustu uuteen GA4 -käyttöliittymään ja sen terminologiaan.

Käyn seuraavaksi tarkemmin läpi, mitä nämä kolme kohtaa käytännössä tarkoittavat. Aluksi olisi tietysti tärkeää varmistaa, että uusi Analytics on käytössä, sillä  GA4 ei kerrytä dataa takautuvasti, vaan tietoa saa talteen vain käyttöönottohetkestä lähtien. Ota siis Google Analytics 4 käyttöön jo tänään!

Google on myös suositellut jo pidemmän aikaa, että Universal Analyticsiin ja GA4:ään kerrytetään dataa rinnakkain. Tähän syynä on se, että Analyticsit keräävät dataa eri tavoin, joten esimerkiksi istuntomäärät saattavat vaihdella alustojen välillä. Kaikki muuttujat eivät myöskään siirry sellaisenaan GA4:ään, vaan osa muuttujista on poistunut tai korvattu uusilla muuttujilla.

Esimerkiksi paljon seurattua bounce ratea (välitön poistuminen prosenteissa) ei löydy ollenkaan GA4:stä, vaan sen on korvannut aktivoitumisprosentti, joka mitataan käytännössä päinvastaisesti  bounce raten kanssa. Aktivoiva istunto syntyy, kun istunnon aikana sivustolla vietetään yli kymmenen sekuntia, istunto sisältää konversiotapahtuman tai vähintään kahden eri sivun katselun. Aktivoitumisprosentti lasketaan jakamalla aktivoivat istunnot kaikilla istunnoilla, jolloin tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle sataa prosenttia – täysin päinvastaisesti, kuin välitöntä poistumisprosenttia seurattaessa. 

Tämä on vain yksi monista Google Analytics 4:n ja Universal Analyticsin välisistä eroista ja voimaan astuvista muutoksista. Onkin erittäin tärkeää, että vertailet GA4:n ja Universal Analyticsiin tallentuvan datan eroja. Vain näin pystyt suhteuttamaan markkinoinnille asetettujen  tavoitteiden ja toimenpiteiden  seurannan ja analysoinnin uuteen alustaan ja jatkamaan tuloksekkaan digimarkkinoinnin tekemistä myös jatkossa.

Huomioithan myös digimarkkinoinnin raportoinnin saralla sen, että esimerkiksi Googlen Data Studion raportteja ei voi sellaisenaan kopioida GA4 yhteensopiviksi, vaan raporttipohjat täytyy tehdä uusiksi. Ota siis tämäkin työpöydällesi pikimmiten.

Huoli pois, jos olet asiakkaamme

Olemme Aava & Bangilla varautuneet muutokseen jo etukäteen, joten huoli pois, mikäli olet asiakkaamme digitaalisen markkinoinnin saralla. Olemme todennäköisesti jo ottaneet Google Analytics 4:n käyttöön puolestanne ja kaikki Looker Studio -raportit tullaan muuttamaan GA4 pohjaisiksi hyvissä ajoin ennen kesää 2023. 

Kirjoittaja: Sampo Soininen

Katso kaikki blogikirjoitukset

Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Usein luullaan, että parhaat ideat syntyvät itsestään. Kun vähän mietiskelee ja odottelee, pulpahtavat ideat päähän. Harvoin ideointiprosessi...

Read More
Google Consent Mode V2: markkinoijan opas

Google Consent Mode V2: markkinoijan opas

Google Consent Mode nousi kaikkien markkinoijien huulille viimeistään alkuvuodesta 2024, kun Google Analytics -tilit varoittivat ensi kertaa sen...

Read More
Scifiä liike-elämään eli mitä Star Trek opetti minulle voittavasta yrityskulttuurista?

Scifiä liike-elämään eli mitä Star Trek opetti minulle voittavasta yrityskulttuurista?

Kun aloin aikuisiällä ahmia Star Trek Next Generation -sarjaa (aka. TNG), olin myyty. Vuosina 1987–1994 ilmestyneen, sir Patrick Stewartin ja...

Read More