Siirry suoraan sisältöön
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Virittämöt Jätä tarjouspyyntö
Kiva, kun kiinnostuit!

Yhdistämme syvän asiakas- ja työntekijäymmärryksen luovaan suunnitteluun, vaikuttavaan viestintään ja vahvaan digiosaamiseen.

Jätä tarjouspyyntö

Blogi ja asiantuntijamateriaalit

Kasvata osaamistasi markkinoinnista, viestinnästä, myynnistä ja johtamisesta blogimme ja maksuttomien asiantuntijamateriaalien avulla. Mukavia oppimishetkiä! 

Aava & Bang

Autamme rakentamaan yrityksiä, joihin sekä henkilöstö että asiakkaat haluavat sitoutua.

Ollaanko yhteyksissä?

Oli asiasi pieni tai suuri, olemme täällä. Jätä viestisi tästä, niin otamme yhteyttä pikimmiten. Ollaan kuulolla!

Ota yhteyttä

 

2 minuutin lukuaika

Generatiivinen tekoäly ja hakukoneoptimointi – uhka vai mahdollisuus

Featured Image

Tekoäly on muuttanut markkinoinnin kenttää monin tavoin, eikä hakukoneoptimointi tule jäämään sen ulkopuolelle. Viime päivinä on puhuttanut SEOn sukulainen; GEO – Generative Engine Optimization. Eikä suotta, Google julkaisi 14.5. uuden tekoälylisäosan hakutulosten generointiin Yhdysvalloissa. Käytännössä hakukone pystyy siis generoimaan laajoja vastauksia, yhteenvetoja ja suosituksia useilta verkkosivuilta käyttäjän antamien hakusanojen perusteella. 

Niin mikä GEO?

GSE = Google Search Experience
SGE = Search Generative Experience
GEO = Generative Engine Optimization

Generative Engine Optimization, generatiivinen tekoälyoptimointi, on tullut konseptina perinteisen hakukoneoptimoinnin, SEOn, rinnalle. Tekoälytyökalut tuovat verkosta sisältöä suoraan käyttäjälle ja tietoa haetaankin jatkuvasti enemmän ja enemmän esimerkiksi ChatGPT:ltä kysymällä. Generatiivinen tekoäly on jo hakukoneissa integroituna ja yhteys on selkeä. Uutena ominaisuutena Google on julkaissut SGEn, joka tuo tekoälytyökalujen ominaisuudet osaksi orgaanisia tuloksia myös Googlen hakukoneessa. 

Google Search Generative Experience Optimisation taas yhdistää kehittyneen tekoälyn ja hakukoneoptimoinnin. SGE tavoitteena on maksimoida hakutulosten relevanttius ja parantaa käyttäjäkokemusta hyödyntämällä generatiivista tekoälyä. Tämä tarkoittaa, että hakukone ymmärtää käyttäjän kyselyn taustalla olevan kontekstin ja tuottaa tarkempia, personoituja ja interaktiivisia hakutuloksia.

Itsessään GSE on Googlen uusi tapa parantaa hakutulosten laatua hyödyntämällä generatiivista tekoälyä. Tämä tarkoittaa, että hakukone käyttää edistynyttä tekoälyteknologiaa luodakseen entistä tarkempia ja henkilökohtaisempia tuloksia. Nimensä mukaisesti ominaisuus on generatiivinen, uutta tekevä.

Tekoälyyn liittyvät muut artikkelimme.

Generatiivisen tekoälyn keskeisimmät ominaisuudet

Normaalista hausta poiketen SGE käyttää Gemini AI:ta, jonka kanssa käyttäjä voi keskustella ja tarkentaa hakuaan pelkkien yksittäisten avainsanojen sijaan. Miten tämä sitten eroaa aiemmasta hakualgoritmista?

1. Sisällön ymmärtäminen ja tuottaminen

Tekoäly analysoi käyttäjän kyselyn syvällisesti ja tuottaa vastauksia, jotka eivät perustu pelkästään avainsanoihin vaan myös kysymyksen taustalla olevaan kontekstiin ja tarkoitukseen.

Tämä parantaa hakutulosten tarkkuutta ja relevanssia, jolloin käyttäjät löytävät etsimänsä tiedot nopeammin. 

2. Personointi

SGE voi tuottaa kattavia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin yhdistämällä tietoa useista lähteistä. Hakukone ottaa huomioon käyttäjän aikaisemmat haut, sijainnin ja muut henkilökohtaiset tekijät. 

3. Interaktiivisuus

GEO tekee hakukokemuksesta interaktiivisemman. Käyttäjät voivat tarkentaa ja muokata hakujaan vuorovaikutuksessa hakukoneen kanssa.

Tekoäly voi esittää lisäkysymyksiä ja ehdotuksia, jotka auttavat käyttäjiä löytämään tarkemmin tarvitsemansa tiedot.

4. Koneoppiminen ja data-analyysi

GEO käyttää jatkuvasti koneoppimista ja data-analyysiä parantaakseen hakualgoritmeja.
Tämä varmistaa, että hakutulokset pysyvät ajan tasalla ja vastaavat paremmin käyttäjien tarpeisiin.

tekoäly-hakukoneoptimointi-kuva

Kuvan lähde: Semrush (linkki)

Tulevaisuus on pian täällä, SEOn peruspalikoilla pohja kuntoon

Vaikka toistaiseksi uudistus on käytössä vain Yhdysvalloissa, varsinkin kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten kannattaa kiinnittää asiaan huomiota jo tässä vaiheessa. On odotettavissa, että uudistus laajenee myös Suomeen jollain aikavälillä.

Yhteenvetona, Google Search Generative Experience hyödyntää tekoälyä parantaakseen hakutulosten laatua ja relevanssia, ja sen optimointi edellyttää verkkosivulta laadukasta sisältöä, strukturoitua dataa sekä uskottavuuden rakentamista.

  • Laadukas ja kattava sisältö: Koska SGE luo laajoja vastauksia, on tärkeää, että verkkosivustot tarjoavat syvällistä ja monipuolista tietoa.
  • Strukturoitu data: Käyttämällä strukturoitua dataa (esim. Schema.org) verkkosivustoilla, hakukoneet voivat paremmin ymmärtää ja hyödyntää sivuston sisältöä.
  • Luotettavuus ja auktoriteetti: SGE suosii luotettavia ja auktoriteettisia lähteitä, joten brändin uskottavuuden ja luotettavuuden rakentaminen on keskeistä.
  • SEO-perusteet: Perinteisen hakukoneoptimoinnin (SEO) parhaiden käytäntöjen noudattaminen on yhä tärkeää, kuten myös avainsanojen käyttö, sivuston nopeus, mobiiliystävällisyys ja käyttäjäkokemus.
  • Monipuolinen sisältö: Tekstin lisäksi kuvien, videoiden ja muun multimediasisällön käyttö voi parantaa mahdollisuuksia tulla huomioiduksi SGE:n luomissa vastauksissa.

Onko hakukoneoptimointi kunnossa? Lue lisää blogista SEO: kaikki, mitä sinun ostajana on ymmärrettävä tai tutustu hakukoneoptimoinnin palveluumme!

Kirjoittaja: Saara Purhonen

Katso kaikki blogikirjoitukset

Kansainvälinen markkinointi – kun Suomi ei riitä?

Kansainvälinen markkinointi – kun Suomi ei riitä?

Mietitäänpä – jos ei-suomalaisella ystävälläsi tai tuttavallasi olisi yritys ja hän pohtisi laajentamista Suomeen, miten itse suomalaisena,...

Read More
Kuinka tukea työntekijöiden motivaatiota valmentavan johtamisen avulla?

Kuinka tukea työntekijöiden motivaatiota valmentavan johtamisen avulla?

Kirjoitin edellisessä blogissani valmentavasta johtamisesta ja valmentavan johtamisen työkaluista. Tämä blogi jatkaa valmentavan johtamisen teemasta,...

Read More
Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Ideoinnista apua vaikuttavampaan markkinointiin

Usein luullaan, että parhaat ideat syntyvät itsestään. Kun vähän mietiskelee ja odottelee, pulpahtavat ideat päähän. Harvoin ideointiprosessi...

Read More