Viime kesänä, elokuussa 2016, allekirjoittaneella oli kasvumarkkinointikollegoiden kanssa ainutlaatuinen tilaisuus osallistua Anssi Kelan salaiselle yksityiskeikalle  Morton Festissä Rautalammilla. En etukäteen osannut aavistaa, että löytäisin Anssin tarinasta paljon samaistumisen kohteita omiin tai tuttujen yrittäjyyskokemuksiin, mutta niin vain kävi.

Aava & Bangin väkeä ja ystäviä Anssi Kelan salakeikalla Rautalammilla 20.8.2016

Meitä oli parisenkymmentä henkilöä kuuntelemassa kun Anssi tarinoi uransa vaiheista, vastaili kysymyksiin ja soitti pari akustista biisiä siinä ohessa, kertoen myös tarinat niiden taustalta. Vieläkin ison miehen sydäntä lämmittää kun tilaisuutta muistelen. Nostan sen ehdottomasti unohtumattomien elämysten joukkoon, vaikken herra Kelan harcore-fani ole (aiemmin) ollutkaan. Myöhemmin Anssi nousi myös Morton Festin päälavalle, mistä on mukana muutama kuvakin.

Anssi sai Freddie Mercuryn tyylisessä takissaan ja Freddieltä ideoidun katkaistun mikkiständinsä kanssa esiintyessään arjen yrittämisen paineet ja kiireet hetkeksi unohtumaan. Vaikka Kelan tuotannosta löytyy varsin oivaltavia sanoituksia ja biisejä useampi albumi, tämä kirjoitus ei käsittele miehen musiikkia vaan hänen uraansa.

Seuraavassa kerron miksi minä suosittelen jokaista kasvuhakuista yrittäjää kuuntelemaan Kelan Anssin tuotantoa sekä muutama Anssin urasta heränneen oivallukseni kasvuyrittäjyyteen.

1.Tee työsi niin hyvin kuin pystyt. Se on asiakkaan arvostamista.

‘Jouduin menemään peilin eteen ja kysymään itseltäni: teenkö työni niin hyvin kuin voisin?’
Anssi kertoi, että ‘suosion aallon pohjassa keikkoja ei liiemmin ollut ja jos olikin niin yleisöä niille ei aina saapunut’. Hän huomasi, että hänen omaksumansa viileä ja etäinen esiintymistapa, jossa yleisöön ei paljoa kontaktia oteta, ei suinkaan ole coolia vaan itse asiassa yleisön aliarvostamista.

Tästä havainnosta alkoi Kelan muutos kohti vuorovaikutuksellisempaa esiintymistapaa, jossa hän pyrkii luomaan kontaktin yleisöön ja antamaan kaikkensa yleisön elämyksen luomiseksi. Nykyään Kela on aktiivisessa vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa keikkojen lisäksi myös sosiaalisessa mediassa.

2. On ihan ok, että ammatillinen persoona on eri kuin yksityinen minä.

Avoin esiintymistapa ei kuitenkaan ole Anssi Kelan ujolle, hieman introvertille persoonalle se luonnollisin tapa toimia ja ilmaista itseään. Kelan ammatilliselle persoonalle, esiintyjä Anssi Kelalle, tämä esiintymistapa taas on täysin luonnollista.

Liiketoiminnassa olen itsekin usein ”esiintymistilanteessa”, jossa toimin ammatillisen persoonani kautta siten, että asiakas tulee palveltua parhaalla mahdollisella tavalla. Se on eri Pete kuin se, joka vaihtaa vaippoja kotona tai istuu iltaa kavereiden kanssa. Toisinaan minun on täytynyt muistuttaa itseäni siitä, että ei ole teeskentelyä tehdä työtä ammattiminänsä kautta. Päinvastoin, se on tilanteen mukaista toimintaa, joka mahdollistaa onnistumisen työssäni. Työssä ja kotona on mahdollista ja ihan sallituakin korostaa eri ominaisuuksia persoonastaan.

3. Uskalla heittäytyä.

Anssi olisi voinut turvallisesti jäädä uskottelemaan itselleen, että cool esiintymistapa on hänen juttunsa. Sen sijaan hän uskalsi tunnustaa, että se on paremminkin hänen oma pelkonsa, joka estää heittäytymästä ja avautumasta yleisölle. Anssi päätti toisin ja heittäytyi, vaikka ei se varmaankaan helppoa ollut.

Anssi Kela Morton Festissä 2016. Kuva: Juha Oksa

4. Anna asiakaskokemus.

‘Multa kysytään usein kertovatko laulujen sanoitukset mun omasta elämästä’, Anssi sanoi.

Totuus on, että biisien tarinat ovat lähes kokonaan fiktiota. Anssi kuitenkin lisää sanoituksiin muutamia yksityiskohtia todellisuudesta, jotka saavat tarinan tuntumaan todelta. Samalla tavoin yrittäjä tai yritysjohtaja voi miettiä millä pienillä asioilla asiakkaalle voi luoda mahdollisimman aidon ja luontevan kokemuksen palvelusta. Vaikka tarina ei olisi totta on siinä tärkeä olla jotain samaistuttavaa, jotain mistä tarttua kiinni.

5. Älä luovuta.

2000-luvun alkupuolen megamenestyksen jälkeen Anssilla oli monen vuoden hiljainen jakso, jonka aikana moni artisti ja yrittäjä olisi lyönyt hanskat tiskiin. Jotenkin Kelan Anssi jaksoi kuitenkin yrittää, tehdä musiikkia studiossaan ja uusiutua. Monta hiljaista vuotta ja sitten tuli Levoton tyttö. Nyt Kela on suositumpi kuin ehkä koskaan aiemmin.

6. Arvosta myös sitä, mitä sinulla jo on

Sitä oppii yleensä arvostamaan asioita vasta sitten kun ne menettää. Näin kävi myös Anssille melko nopeasti tulleen megamenestyksen käännyttyä usean vuoden hiljaisuudeksi. Uuden menestyksen tultua, hän kertoi osaavansa nauttia siitä paljon enemmän kuin ensimmäisellä kerralla, kun ei pidä sitä niin itsestään selvänä.
Kasvuyrittäjä elää helposti ”sitten kun” -elämää, jolloin elämästä nauttiminen ja tyytyväisyys ovat aina muutaman ponnistuksen ja uhrauksen päässä. Mitäpä jos muistaisimme arvostaa myös niitä asioita, joita meillä jo nyt on? Osaammeko antaa arvon myös sille itse matkalle, jota teemme saavuttaaksemme vielä huikeampia juttuja? Nykytilanteen arvostamisesta voi saada kummasti energiaa tekemiseen.

7. Luo oma tavaramerkkisi

Musta tuntuu multa on Anssi Kelan yksi uusimpia biisejä. Anssi on onnistunut rakentamaan mustiin pukeutumisesta, mustasta nahkatakista ja farkuista, itselleen tavaramerkin. Vaikka alun perin kyse ei ollut tietoisesta brändin rakentamisesta, niin näistä on kuitenkin muodostunut ulkoisia tuntomerkkejä, joista Anssi Kela nimisen brändin tunnistaa helposti. Kelan tapauksessa musta on uusi musta.

8. Kokeile uutta, muuten jumiudut

Useimmat meistä tietävät, miten helppoa on jäädä toistamaan tuttuja rutiineja ja asioita, jotka ovat ennenkin toimineet. Näin myös käy useimmille, vaikka tiedämme varsin hyvin, että ilman uusiutumista, kehittymistä ja innovaatioita jäät juoksemaan paikoillesi pudoten hitaasti mutta varmasti kehityksen kelkasta. Anssi kertoi pyrkivänsä kokeilemaan säännöllisesti jotain uutta ja hänen musiikkinsa on muuttunutkin vuosien varrella. Vain elämää -ohjelmaan mukaan lähteminen oli Anssille selkeä uuteen heittäytyminen, joka johti toisen täysin uuden asian eli rapin kokeiluun. Se ei varmasti ollut pieni hyppy hänenkaltaiselleen laulaja-lauluntekijälle, mutta sai jatkoa myös ohjelmasarjan jälkeen Petri Ruusunen -biisissä.

Tällä kyseisellä spesiaalikeikalla Anssi lähti rohkeasti kokeilemaan Kankaisen Teemun ehdottamaa tapaa tehdä improvisoitu laulu suoraan Wikipediasta poimitusta tekstistä. Myöhemmin Anssi on käyttänyt tätä temppua keikoillaan enemmänkin, muun muassa loppuunmyydyllä Hartwall-areenan keikallaan.

Eli muista siis poiketa toisinaan totutulta polulta ja voit yllättyä positiivisesti ja takuuvarmasti oppia jotain uutta!

Vaikka tästä tapauksesta on jo tovi aikaa, niin tällaisia ajatuksia minä kasvuyrityksen toimistusjohtajana otin opikseni Anssi Kelan tarinasta!