Viime vuosina olen sparrannut Kasvu Open– kilpailussa (Universumin suurin kasvun sparrauskilpailu, kuten ehkä tiesitkin) kymmeniä suomalaisia kasvuaktiivisia yrityksiä ja usein kysyttäessä heidän unelmistaan, eivät he osaa vastata yhtään mitään. Miksi?

Johtopäätöksenä olen tullut seuraavaan faktaan: Ihmiset harvoin unelmoivat mistään tai välttämättä eivät edes osaa unelmoida. Viitoitetaanpa hieman tietä eteenpäin, paljastan sitten omat oivallukseni tämän vakavan ongelman ratkaisemiseksi.

Unelmointiosaamisen puute

Puhuttaessa kasvusta ja tahdosta samassa yhteydessä, nousee usein esiin kyky ajatella isommin. Keskusteluissa unelmista ja tavoitteista, yrittäjien kertomuksissa toistuu sama mantra; ”haluamme olla Pirkanmaan suurin toimija”, ”haluamme olla alallamme halutuin kumppani” ja niin edelleen… Plaaah, plaaah, plaah. Minun mielestä Pirkanmaan kuninkuus ei kiinnosta ketään muuta, kuin ehkä Helmisen Raipea. Onko siis suomalaisen yrityksen suurin kasvun este unelmointiosaamisen puute?

Kyllä, luit oikein; unelmointi-osaamisen puute.

Mitä se edes nykyisessä byroslavia-Suomessa tarkoittaa? Jos kasvutahdon yksi merkittävimmistä draivereista on unelmoinnin puute, voiko sen latistavuus jopa vaikuttaa suomalaiseen kansantalouteen.

Emmekö siis osaa vai emmekö vain uskalla ajatella isosti? Usein unelmat ja tavoitteet sotketaan keskenään toisiinsa. Ja paljonhan niissä yhtenäväisyyksiä onkin, mutta ainakin yksi konkreettinen ero niistä voidaan löytää. Se on merkityksen tunne.

Visio antaa merkityksen

Visio, yksi väärinymmärretyimmistä ”business bullshiteistä”, saa näin täysin uuden tulokulman. Visio (toisin sanoin unelma) on harhakuva, jota ei välttämättä koskaan tulisi edes saavuttaa. Se antaa kuitenkin tekemiselle merkityksen.  Se on luonnollinen eteenpäin menemisen tunne, joka ohjaa lopullista päätöksentekoa. Se on rajapinta ja samalla filtteri yrityksen ja ihmisten pyrkimysten välillä.

Tässä yhteydessä olen pannut merkille kummallisen asian; kuinka kohtalo ohjaa valmistautunutta mieltä. Olen huomannut, että kun muistaa tarinoida omista unelmista jonain päivänä huomaatkin jonkun toisen tekevän työtä sinun unelmasi puolesta, innostuneena ja täysin veloituksetta. Mahtavaa, eikö totta.

Jos et usko, kokeile itse. Hyvä harjoitus tähän on aloittaa jokainen keskustelu visioimalla omista unelmista. Vaikkapa näin:

Moi mä oon Timo ja mun unelma on tehdä suomalaisista maailman paras markkinointikansa.

Omat oivallukseni kasvutahdosta ja unelmoinnista kiteytyvät seuraaviin pointteihin:

 1. Harjoittele unelmointia
  Ei ketään haittaa jos harmaan arjen keskellä otat itsellesi muutaman minuutin, laitat ajatukset sivuun ja harhailet kuvitelmissa leveä hymy naamalla. Ei unelmointi loppujen lopuksi niin vaikeata ole.
 2. Aloita keskustelu kertomalla omista unelmistasi
  Innosta mukaan sellaiset ihmiset, jotka laittavat kaiken intonsa samojen asioiden eteen ja ovat valmiita kasvamaan sen mukana.
  Joku päivä saatat huomata, että ihmiset työskentelevät sinun unelmasi puolesta.
 3. Tee unelmistasi numero
  Joskus yksinkertainen unelman tai tavoitteen ylös kirjoittaminen auttaa pyrkimyksissä ja niihin on helpompi palata sekä samaistua uudelleen ja uudelleen.
 4. Konkretisoi
  Unelmat antavat merkityksen mutta menestyksekäs matka rakentuu useista pienistä arjen onnistumisista. Konkretisoi unelmat asettamalla tavoitteita niin pitkälle kuin lyhyellekin ajalle. Luo myös konkreettiset onnistumisen mittarit ja iloitse niistä.
 5. Keskity onnistumiseen
  Jokainen tietää, että epäonnistumisen ja tekosyiden pohtiminen on paljon helpompaa kuin haasteiden ratkaisu

Muistakaa, että on eri asia unelmoida elämästä kuin elää unelmaansa.