Kasvu Open shamaani. Kuva: Jesse Kämäräinen

Kerron Kasvu Openin tarinan niinkuin sen itse muistan. Omin sanoin, oman hataran pääni värittämänä.

Muistan kun Okkosen Pete tuli joku viitisen vuotta sitten konttorille innosta pinkeänä. Kauppakamarin kasvuyrittäjyysvaliokunnan kokouksessa oli päätetty pystyttää kasvuyrittäjyyskilpailu, joka ei olisi kilpailu, vaan enemmänkin sparrausprosessi. Vaikka muistikuvani innostuneesta selityksestä ovat hataria, sain vankan käsityksen siitä, että Sepän Marko oli piiskannut valiokunnan täyteen hurmokseen.

Kukaan ei tarkalleen tiennyt mitä tehtäisiin, mutta vauhti oli kova. Ilmassa oli idea kasvuun kannustavasta kilpailusta joka olisi maksuton, vaikka sisältäisi parhaan mahdollisen yrityssparrauksen. Tarkoitus oli käynnistää kasvuyritysten kansanliike ja saada valtakunnan parhaat yritysvalmentajat tekemään yhdessä pyyteetöntä yhteistyötä.

”Kukaan ei tarkalleen tiennyt mitä tehtäisiin, mutta vauhti oli kova.”

Seuraava muistikuvani on muutamaa viikkoa myöhemmin kun Aava & Bangin neukkarissa kokoontui Keskisuomalaisen kasvuyrittäjyys skenen valtiaat. Toistakymmentä ansioitunutta kaveria: Jämsen, Seppä, Valkeinen, Lassila, Okkonen muutamia mainitakseni. Naulattiin kiinni ydiviesti ”Kasvu kuuluu kaikille!”. Mestarit soittelivat kavereilleen ja talkoohenkeen meidän talon graafikot väänsivät vihreitä kasviköynnöksiä mainosbannereihin. Jos ihan totta puhun oli se ensimmäinen Kasvu Open silloisen kasvuyrittäjyysvaliokunnan härkäpäisen työn tulos. Osa osallistujista tuli puuhamiesten omasta sijoitusportfoliosta, ei pakottamalla, mutta painostamalla. Jätkät ja mimmit runnoivat hämmentyneet osallistujat ensimmäiselle kiitoradalle ja BANG! Magiikka tapahtui.

Pikasparraukset eli mylläröinnit yllättivät osallistujat täysin. Porukassa ei ollut voittajia ja häviäjiä, ei kilpailijoita vaan kasvun kollegoita, jotka tukivat ja auttoivat toisiaan löytämään oikean etenemispolun. Niissä ensimmäisissä koruttomissa kiitoradoissa synnytettiin jotain aitoa. Iloa toisten menestyksestä, välittämistä ilman laskutussuhdetta ja siihen päälle vielä aivan hervotonta hauskanpitoa. Voittaja lennätettiin piilaaksoon ja ilmiön kulmakivet valettiin syvälle Suomen peruskallioon.

Kasvu Open voittajat 2016

Tänä vuonna seisoin juontajana Kasvu Openin valtakunnallisen finaalin lavalla. Tuhatpäinen yleisö mylvi ympärillä, konfettitykit täyttivät ilman kimalteesta ja värivalot maalasivat Paviljongin raidalliseksi. Huusin keuhkojeni kyllyydestä voittajien kunniaksi. Siinä valokeilan valaisemana aika pysähtyi.  Niin monet yrittävät luoda ilmiötä, mutta niin harva on valmis antautumaan siihen työhön, epävarmuuteen ja omasta kunniasta luopumiseen, mitä kansanliikkeen käynnistäminen vaatii.

Ne työjuhdat, jotka käynnistivät tämän nostivat osallistujat ja uudet työjuhdat jalustalle. He kylvivät siemenet joista tämä viidakko kasvoi. Kasvun Karnevaalin aikana kattoon nostetut Allstar-pelipaidat aukeavat harvalle, mutta meille alusta asti mukana olleille ne nostavat kyyneleet silmiin. Tämän konkreettisemmin ei voi rauhan aikana yhteiskuntavastuuta kantaa.

Kiitos!